Fortsatt nedprioritering av kulturen i statsbudgeten

Idag har regeringen presenterat sin statsbudget för 2025. Trots att den totala budget är betydligt större i år tilldelas kulturen en lägre andel än tidigare – den lägsta på 20 år.

Skapande skola får ett rejält tillskott, men bland de som drabbas av nedskärningar är studieförbunden och den regionala kulturen.

“Att regeringen återigen nedprioriterat kulturen genom att minska utrymmet i budgeten är sorgligt och ett slag i ansiktet mot alla hårt kämpande kulturarbetare i Sverige. Extra tråkigt är att se att de största nedskärningarna ännu en gång gjorts inom Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete.” säger Sofia Högstadius, ordförande Unga tankar om musik.

“Vi ser det som mycket problematiskt att regeringen inte satsar på kultur i hela landet. Både den regionala kulturen och studieförbunden som står för så mycket av kulturlivets gräsrotsverksamhet får minskade anslag flera år i rad. Det kommer att få allvarliga konsekvenser” säger Max Låke, verksamhetsledare tankesmedjan Unga tankar om musik.

Om budgeten i media

Drygt 9 miljarder till kulturen i budgeten – lägsta andelen på 20 år, DN
Fortsatt minskning av kulturens andel av budgeten, Magasin K